imkanlar
05
Nis 2021
Türkiye Erişilebilirlik Ödülleri Jüri Birinciliği

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye Erişilebilirlik Ödülleri” Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Volkan Sezer, “Erişilebilirlik Alanında Bilimsel Çalışmalar ve Projeler” kategorisinde “Jüri birincisi” ödülüne değer görüldü.

Türkiye Erişilebilirlik Ödülleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Türkiye Erişilebilirlik Ödülleri Töreni”ne katıldı.

Türkiye Erişilebilirlik Ödülleri, toplam dokuz kategoride düzenlendi. Ödüller için 1.075 başvuru yapıldı. Dokuz kategoride dereceye girenler “jüri” ve “halk oylaması” yöntemiyle ayrı ayrı belirlendi. İTÜ Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Volkan Sezer, “Erişilebilirlik Alanında Bilimsel Çalışmalar ve Projeler” Kategorisinde “Jüri birincisi” oldu. Doç. Dr. Volkan Sezer’e ödülünü Emine Erdoğan takdim etti.

Öğretim üyesi Doç. Dr. Volkan Sezer, ödül alan projeyle ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Bu çalışmanın amacı, farklı seviyelerde engeli bulunan kişilerin, bir yerden diğerine tam otonom ya da yarı-otonom olarak, özgürce seyahat edebilmelerinin sağlanmasıdır. Kendi kendini sürebilen otonom sandalyeye oturan kullanıcı, gitmek istediği yeri sandalyeye bildirdikten sonra arkasına yaslanır ve tasarlanan yapay zekâ çözümleriyle engellere çarpmadan hedefe güvenli biçimde ulaştırılır. Üzerindeki algılayıcılarla sürekli etrafını anlamlandıran sandalyenin bir diğer yeteneği de boyundan aşağısı felç olan insanların sandalyeyi kafa hareketleriyle yönetebilmesini sağlayan yarı-otonom sürüş özelliğidir. TÜBİTAK desteğiyle İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen proje esnasında yapılan bilimsel çalışmalar; üç uluslararası bildiri, iki uluslararası dergi makalesi, bir ulusal dergi makalesi ve bir de uluslararası kitap bölümü olarak bilim camiasıyla paylaşılmıştır. Konuyla ilgili bilimsel çalışmalara halen devam edilmektedir. Projemizin “Erişilebilirlik Ödülleri” kapsamında almış olduğu birincilik ödülü bizleri gururlandırmış olup, engelli bireylerimizin hayatına dokunabilecek çalışmalar yaparken almış olduğumuz manevi hazzın derecesini de artırmıştır.”

Öğretim üyemizi tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz.
Kurumsal web sitemizde yayınlanan haberin ve ödül alan projenin ayrıntılarını içeren videonun yer aldığı içeriğe Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Volkan Sezer’den Gururlandıran Ödül bağlantısını kullanarak erişebilirsiniz.